Przemysł spożywczy

Jeśli w grę wchodzi dbanie o czystość produktów i procesów technologicznych, a także o własną markę, producenci artykułów spożywczych muszą przestrzegać standardów najwyższej jakości.

Wiele zależy od jakości powietrza wykorzystywanego w procesie produkcji — nawet najmniejsze cząstki oleju mogą spowodować zmiany lub zanieczyszczenia w całych seriach produktów, a tym samym ryzyko narażenia na szwank zdrowia klientów.

Aby zapewnić najlepsze metody, Międzynarodowa Organizacja Standaryzacji (ISO) ustaliła nową klasę jakości powietrza dla producentów żywności. Klasa znana pod nazwą „Klasa 0” jest najbardziej rygorystyczną klasą jakości powietrza ograniczającą zanieczyszczenie olejem płynów, aerozoli i pary.

Typowe zastosowania sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym to między innymi:

  • Trsnposrt produktu — przenoszenie produktów w obrębie procesu produkcyjnego
  • Maszyny do napełniania żywnością
  • Pompy do płynów — transport produktów płynnych w obrębie procesu produkcyjnego i napełniania
  • Wytwarzanie azotu — sprężone powietrze jest filtrowane w celu wytworzenia azotu używanego w procesie pakowania
  • Noże powietrzne — stosowane do krojenia i obierania warzyw oraz owoców
  • Pakowanie — wytwarzanie próżni wykorzystywanej w procesie pakowania

Niezależnie od wytwarzanych produktów, może to być ciasto lub pizza, woda butelkowana czy piwo, masz pewność, że nasza gama sprężarek bezolejowych zapewni Twojemu przedsiębiorstwu niezawodne źródło powietrza wysokiej jakości, a Tobie — spokojną głowę.

Video thumbnail

Kliknij, aby odtworzyć materiał wideo.